Az UWW a Magyar Birkózók Szövetségével és a Magyar Grappling Szövetséggel közösen 2022. március 26-án és 27-én a BOK csarnokban rendezte meg a Grappling Európa Bajnokságot a felnőtt korosztály számára. Magyarország 29 versenyzővel, 9 bíróval és 15 csapatvezetővel vett részt a kontinens bajnokságon. A versenyzőink egy aranyérmet, három ezüstérmet, nyolc bronzérmet és tizenhét pontszerző helyezést szereztek. Részletes eredményeket, mérkőzésvideókat itt találsz. (Hivatalos United World Wrestling eredmények)

A magyar női versenyzők:

Tóth Anett 53 kg Gi és NoGi
Tóth Alexa 58 kg Gi és NoGi
Kis Vénusz 58 kg Gi
Juhász Beáta 58 kg NoGi
Koródi Viktória 64 kg Gi és NoGi
Váradi Erzsébet 64 kg Gi

A magyar férfi versenyzők:

Rőfi Gyula 62 kg Gi és NoGi
Molnár Benjámin 62 kg NoGi
Gráner Tibor 62 kg Gi
Farkas Ferenc 66 kg Gi
Veres-Kovács Ádám 66 kg NoGi
Tóth Zoltán 71 kg Gi és NoGi
Dénes Ákos 71 kg NoGi
Lakatos Sándor 71 kg Gi
Szabó Gyula 77 kg Gi és NoGi
Gálik Máté 77 kg Gi
Vida György 77 kg NoGi
Süle Szilárd 84 kg NoGi
Gerényi Tamás 84 kg Gi és NoGi
Hódi Erik 92 kg NoGi
Lukács-Farkas Ferenc 92 kg NoGi
Szekeres Ákos 92 kg Gi
Gacs Gergő 92 kg Gi
Koppány Péter 100 kg NoGi
Táp Ferenc 100 kg Gi
Főczény Károly 100 kg NoGi
Kósa Péter 130 kg Gi
Bacsó Márió 130 kg NoGi
Hoták Péter 130 kg NoGi

Csoportkép a dobogón

Kiemelt csapatvezetőink voltak Skáfár Bence, Száz Richárd és Puksa Ferenc. Versenyzőink regisztrálásában, tesztelésében, felszerelésében, szállásfoglalásában, bemelegítésében, mérkőzésre előkészítésben komoly szerepet vállaltak. Köszönjük a munkájukat! A korábbi nemzetközi versenyeken Kovács Gábor, Merkert Zoltán, dr. Fazekas Ádám és Berkes László szerzett eddig bírói gyakorlatot és licenszet. A mostani versenyen Kovács Gábor és Berkes László szervezőként vettek részt és nem bíráskodtak. A budapesti Európa Bajnokság hét új bírónknak adott lehetőséget nemzetközi licenszet szerezni. Merkert Zoltán, dr. Fazekas Ádám, dr. Boromisza Péter, Herle Zsolt, Klemencz Dániel, Kovács Áron, Kulcsár Balázs, Sós György és Vancsik Nándor bíróként vettek részt az EB-n. A bírói gárda több, mint felét adták a magyarok. Első alkalommal volt szőnyegelnök magyar bíró Merkert Zoltán személyében és első alkalommal vezettek felnőtt korosztályú kontinens bajnoki döntőt magyar bírók (dr. Fazekas Ádám és Merkert Zoltán).

Az Európa Bajnokság bírói

2022. év elején megváltozott a grappling szakág helyzete az UWW-nél (Nemzetközi Birkózó Szövetség). Kikerült az Associated Styles Office (ASO – társult szakágak irodája, jellemzően a pankration, az övbirkózás és nemzeti birkózások különböző fajtái) kezeléséből és közvetlenül az UWW svájci központja kezeli a szabadfogással, kötöttfogással és a női birkózással együtt. Az UWW közreadta a következő öt évre (2022-2026) vonatkozó öt legfontosabb irányelvét, ezek közül az egyik a grappling kiemelt fejlesztése. A sportág szerepének a megváltozása már az Európa Bajnokságon is érezhető volt. A szervezési, a finanszírozás, a média megjelenés területén is komoly előrelépés történt, a birkózásnál már alkalmazott protokollt a grappling sportágra is fokozatosan kiterjesztik. Ezentúl minden grappling Világ- és kontinensbajnokság közvetlenül az UWW szervezésében lesz, összekapcsolva a birkózó VB-vel vagy EB-vel. A budapesti Európa Bajnokság esetében is így történt. Jellemzően a birkózó versenynapok előtti napok a grappling versenyszámoké. Budapesten kilenc napig tartott a Birkózó és Grappling Európa Bajnokság, március 26-án szombaton a grappling NoGi versenyszám, 27-én vasárnap pedig a grappling Gi versenyszám került megrendezésre.

Tóth Zoltán akcióban

Március 26. NoGi nap

A NoGi napon 19 versenyzőnk lépett szőnyegre. Közülük ketten (Tóth Alexa és Dénes Ákos) rendelkeztek eddig grappling sportban nemzetközi (EB, VB) tapasztalattal. A magyar csapat eddig legeredményesebb versenyzője Tóth Alexa, aki ifjúsági és kadet korosztályban is nyert már Világbajnokságot, kadet korosztályban 2021.-ben az oroszországi Grappling Világbajnokságon, Ufá-ban mind gi-ben, mind nogi-ben aranyérmet szerzett. Idén első éves junior korosztályú versenyző, így a felnőttek között a lehetséges legfiatalabbként lépett szőnyegre. Dénes Ákos korábban szintén a kadetek között nyert világbajnoki bronzérmet.

A most lezajlott budapesti versenyen az érmeket Antonio Garcia Morales a World Grappling Committee spanyol tagja és Kovács Gábor a Magyar Grappling Szövetség elnöke adta át.

Tóth Anett NoGi Női 53 kg-ban versenyzett, ahol hatan neveztek, rajta kívül két lengyel és egy-egy román, izraeli, spanyol versenyző. A három fős csoportjában körmérkőzés volt, Anett egy győzelemmel és egy vereséggel második helyezett lett, az elődöntőbe jutott, ahol a másik csoport győztesével küzdött. A spanyol versenyzőtől kikapott, így a délutáni programban a bronzéremért küzdhetett. A bronzmérkőzésen az izraeli ellenfelét 8-7 arányban pontozással legyőzte, Tóth Anett NoGi Női 53 kg-ban bronzérmes lett. Gratulálunk és köszönjük, hogy képviselte hazánkat ezen a rangos versenyen!

Tóth Anett a dobogón

Tóth Alexa NoGi Női 58 kg-ban indult, ide heten neveztek. Ebben a kategóriában indult Juhász Beáta is, sajnos a sorsolás kettőjüket egy csoportba tette. Rajtuk kívül két izraeli és egy-egy olasz, lengyel, spanyol versenyző volt a kategóriában. A négyfős csoportjában körmérkőzéseket vívtak a versenyzők, Alexa három győzelemmel első helyezettként és az elődöntőbe jutott, ahol a másik csoport második helyezettjével küzdött. Alexa az elődöntőt is megnyerve az esti döntőbe került. A fináléban a lengyel ellenfelét 5-4 arányban pontozással legyőzte, Tóth Alexa NoGi Női 58 kg-ban aranyérmes lett. Gratulálunk és köszönjük, hogy képviselte hazánkat ezen a rangos versenyen!

Tóth Alexa akcióban a döntőben
Tóth Alexa Európa Bajnok
A NoGi Női 58 kg-os kategória dobogósai a díjátadókkal

Juhász Beáta NoGi Női 58 kg-ban versenyzett, ahol heten neveztek. Ebben a kategóriában indult Tóth Alexa is, sajnos a sorsolás kettőjüket egy csoportba tette, egymás ellen kezdtek. Rajtuk kívül két izraeli és egy-egy olasz, lengyel, spanyol versenyző volt a kategóriában. A négy fős csoportjában a körmérkőzések után Beáta egy győzelemmel harmadik helyezett lett, így sajnos nem jutott az elődöntőbe, számára az Európa Bajnokság véget ért. Az elért egy győzelmével viszont az elődöntőbe nem jutott versenyzők között a legeredményesebbként Juhász Beáta a NoGi Női 58 kg-ban az 5. helyezést szerezte meg! Gratulálunk és köszönjük, hogy képviselte hazánkat ezen a rangos versenyen!

Koródi Viktória NoGi Női 64 kg-ban versenyzett, itt heten neveztek. Egy magyar, két-két izraeli és lengyel, valamint egy-egy olasz és spanyol versenyző volt a kategóriában. A három fős csoportjában körmérkőzés volt, ahol Viktória a harmadik helyezett lett, így sajnos nem jutott az elődöntőbe, számára az Európa Bajnokság véget ért és a 7. helyen végzett. Köszönjük, hogy képviselte hazánkat ezen a rangos versenyen!

Molnár Benjámin akcióban

Rőfi Gyula és Molnár Benjámin NoGi Férfi 62 kg-ban versenyzett, tizennégyen nevezővel. A magyarokon kívül két-két izraeli, olasz, örmény és lengyel, valamint egy-egy francia, azeri, román és spanyol versenyző volt a kategóriában. Mindketten kikaptak az első fordulóban, az őket legyőző ellenfelük nem jutott a döntőbe, így nem jutottak a délutáni vigaszágra, számukra az Európa Bajnokság véget ért. Köszönjük, hogy képviselték hazánkat ezen a rangos versenyen!

Rőfi Gyulát ellenőrzi a mérkőzés előtt Kovács Áron bírónk

Veres-Kovács Ádám NoGi Férfi 66 kg-ban versenyzett, ide nyolcan neveztek, rajta kívül két-két izraeli, és spanyol, valamint egy-egy olasz és francia versenyző volt a kategóriában. Sajnos Ádám kikapott az első fordulóban és az őt legyőző ellenfele nem jutott a döntőbe, ami azt eredményezte, hogy nem jutott ő sem a délutáni vigaszágra, emiatt számára az Európa Bajnokság véget ért és 8. helyezett lett. Köszönjük, hogy képviselte hazánkat ezen a rangos versenyen!

Veres-Kovács Ádám akcióban, itt még vezet olasz ellenfele előtt

Tóth Zoltán és Dénes Ákos NoGi Férfi 71 kg-ban versenyzett, ahol tízen neveztek. Rajtuk kívül két-két izraeli és lengyel, valamint egy-egy olasz, francia, spanyol és san marinói versenyző volt a kategóriában. Dénes Ákos nem tudott nyerni az első fordulóban és az őt legyőző ellenfele sem jutott a döntőbe, így Ákos nem jutott a délutáni vigaszágra.

Tóth Zoltán legyőzte spanyol majd olasz ellenfelét is, a döntőbe jutásért a francia fiútól kapott ki. A bronzmérkőzésen az izraeli ellenfele győzött, így két győzelemmel és két vereséggel Tóth Zoltán NoGi Férfi 71 kg-ban 5. helyezett lett! Gratulálunk és köszönjük, hogy képviselték hazánkat ezen a rangos versenyen!

Tóth Zoltán győz spanyol ellenfelével szemben

Szabó Gyula és Vida György NoGi Férfi 77 kg-ban indult, ide tizenhárman neveztek. Rajtuk kívül két-két izraeli és lengyel, valamint egy-egy olasz, horvát, spanyol, moldáv, francia, azeri és san marinói versenyző volt a kategóriában. Szabó Gyula nem tudott nyerni az első fordulóban, a későbbi döntős és győztes spanyol versenyző ellen guardhúzását követően 2:1-es pontozással alulmaradt és a délutáni vigaszágra jutott. Vida György az első mérkőzésén nyert, san marinó-i ellenfele lesérült, a második fordulóban pedig nem bírt lengyel ellenfelével (aki később nem jutott döntőbe), így Vida György a NoGi 77 kg-ban 7. helyezett lett. Szabó Gyula a délutáni programban mindkét ellenfelén diadalmaskodott, így ezzel a két győzelmével Szabó Gyula NoGi Férfi 77 kg-ban 3. helyezett lett. Gratulálunk és köszönjük, hogy képviselték hazánkat ezen a rangos versenyen!

Kezdődik Szabó Gyula mérkőzése
A NoGi Férfi 77 kg dobogósai a díjátadókkal

Süle Szilárd és Gerényi Tamás NoGi Férfi 84 kg-ban versenyzett, ahol tizenketten neveztek. Rajtuk kívül két izraeli, valamint egy-egy olasz, lengyel, moldáv, spanyol, örmény, francia, azeri és görög versenyző volt a kategóriában. Gerényi Tamás vesztett az első fordulóban, moldáv ellenfele volt, aki nem jutott a döntőbe, így Tamás sem jutott a délutáni vigaszágra. Süle Szilárd legyőzte azeri ellenfelét, majd egy ponttal alulmaradt a későbbi győztes izraeli versenyzővel szemben. A délutáni bronzmérkőzésen legyőzte moldáv ellenfelét, így Süle Szilárd NoGi Férfi 84 kg-ban 3. helyezett lett. Gratulálunk és köszönjük, hogy képviselték hazánkat ezen a rangos versenyen!

Süle Szilárd győz azeri ellenfelével szemben
A NoGi Férfi 84 kg kategória versenyzői Kovács Gábor díjátadóval

Hódi Erik és Lukács-Farkas András NoGi Férfi 92 kg-ban versenyzett, itt egy nyolcfős csoport alakult ki, rajtuk kívül két-két lengyel és spanyol, valamint egy-egy izraeli és olasz versenyző nevezett. Lukács-Farkas András nem tudott nyerni az első fordulóban a későbbi győztes lengyel versenyző ellen, de bejutott a délutáni bronzmérkőzésre. Hódi Erik előbb legyőzte lengyel ellenfelét, majd vereséget szenvedett a másik döntős olasz versenyzőtől. Ezzel ő a másik délutáni bronzmérkőzésbe jutott. Sajnos délután mindkét magyar versenyző alulmaradt a bronzmérkőzésen, így Hódi Erik is és Lukács-Farkas András is NoGi Férfi 92 kg-ban 5. helyezett lett. Gratulálunk és köszönjük, hogy képviselték hazánkat ezen a rangos versenyen!

Főczény Károly és Koppány Péter NoGi Férfi 100 kg-ban versenyzett, ahol kilencen neveztek. Rajtuk kívül két-két lengyel és izraeli, valamint egy-egy francia, azeri és olasz versenyző volt a kategóriában. Főczény Károly vesztett az első fordulóban a lengyel ellenfelével szemben, aki nem jutott döntőbe, így Károly számára itt ért véget az Európa Bajnokság. Koppány Péter előbb legyőzte olasz ellenfelét, majd második mérkőzésén sajnos lesérült, így a délutáni bronzmérkőzésre sem tudott kiállni, így Koppány Péter NoGi Férfi 100 kg-ban 5. helyezett lett. Gratulálunk és köszönjük, hogy képviselték hazánkat ezen a rangos versenyen!

Bacsó Márió küzdelem közben

Bacsó Márió és Hoták Péter NoGi Férfi 130 kg-ban versenyzett, ahol heten neveztek. Rajtuk kívül két lengyel, valamint egy-egy görög, spanyol és azeri versenyző volt a kategóriában. Különböző körmérkőzés selejtező csoportba jutottak és mindketten elveszítették összes selejtező mérkőzésüket, így Bacsó Márió 6., Hoták Péter 7. lett a NoGi 130 kg-ban! Köszönjük, hogy képviselték hazánkat ezen a rangos versenyen!

Hoták Péter kezet fog lengyel ellenfelével

2022 március 26-án a NoGi versenynapon a következő eredményeket érték el a magyar versenyzők:

Érmek:
Tóth Alexa NoGi Női 58 kg aranyérem
Tóth Anett NoGi Női 53 kg bronzérem
Szabó Gyula NoGi Férfi 77 kg bronzérem
Süle Szilárd NoGi Férfi 84 kg bronzérem
Helyezések:
Juhász Beáta NoGi Női 58 kg 5. hely
Tóth Zoltán NoGi Férfi 71 kg 5. hely
Hódi Erik NoGi Férfi 92 kg 5. hely
Lukács-Farkas András NoGi Férfi 92 kg 5. hely
Koppány Péter NoGi Férfi 100 kg 5. hely
Bacsó Márió NoGi Férfi 130 kg 6. hely
Koródi Viktória NoGi Női 64 kg 7. hely
Vida György NoGi Férfi 77 kg 7. hely
Hoták Péter NoGi Férfi 130 kg 7. hely
Veres-Kovács Ádám NoGi Férfi 66 kg 8. hely

A NoGi nap magyar érmesei

Március 27. Gi nap

A Gi versenynapon 17 versenyzőnk lépett szőnyegre. Közülük heten (Tóth Alexa, Farkas Ferenc, Lakatos Sándor, Gálik Máté, Szekeres Ákos, Táp Ferenc és Kósa Péter) rendelkeztek már nemzetközi tapasztalattal a grappling sportban. A legeredményesebb Tóth Alexa mellett Gálik Máté és Táp Ferenc is szerzett már Világbajnokságon aranyérmet, előbbi kadet, utóbbi veterán korosztályban. Táp Ferencnek egy veterán világbajnoki ezüstérme is van. Világbajnoki bronzérmet nyert tavaly Szekeres Ákos a felnőttek között.

A most lezajlott budapesti versenyen az érmeket Antonio Garcia Morales a World Grappling Committee spanyol tagja és Kovács Gábor a Magyar Grappling Szövetség elnöke adta át.

Tóth Anett Gi Női 53 kg-ban versenyzett, ahol hatan neveztek, rajta kívül két lengyel és egy-egy román, izraeli, spanyol versenyző. A három fős csoportjában a körmérkőzések után Anett egy győzelemmel és egy vereséggel második helyezett lett, az elődöntőbe jutott, ahol a másik csoport győztesével küzdött. A lengyel versenyzővel szemben alulmaradt, a délutáni programban így a bronzéremért küzdhetett. A bronzmérkőzésen az román ellenfele nem állt ki, így Tóth Anett NoGi Női 53 kg-ban bronzérmes lett! Gratulálunk és köszönjük, hogy képviselte hazánkat ezen a rangos versenyen!

Tóth Anett a dobogón

Tóth Alexa Gi Női 58 kg-ban versenyzett, ahol öten neveztek. Ebben a kategóriában indult Kis Vénusz is, rajtuk kívül egy-egy izraeli, lengyel és spanyol versenyző volt a kategóriában. Alexa a négy mérkőzése közül hármat megnyert, egyet a lengyel versenyzővel szemben elveszített, így Tóth Alexa a Gi Női 58 kg-ban ezüstérmes lett! Gratulálunk és köszönjük, hogy képviselte hazánkat ezen a rangos versenyen!

Tóth Alexa a dobogó második fokán

Kis Vénusz Gi Női 58 kg-ban versenyzett, ahol öten neveztek. Ebben a kategóriában indult Tóth Alexa, rajtuk kívül egy-egy izraeli, lengyel és spanyol versenyző volt a kategóriában. Vénusz mind a négy mérkőzésén alulmaradt, így Kis Vénusz a Gi Női 58 kg-ban 5. lett. Köszönjük, hogy képviselte hazánkat ezen a rangos versenyen!

Váradi Erzsébet és Koródi Viktória Gi Női 64 kg-ban versenyzett, ahol nyolcan neveztek, rajtuk kívül két-két lengyel és izraeli, egy-egy olasz és spanyol versenyző. Koródi Viktória a későbbi győztes spanyol versenyzőtől kapott ki az első fordulóban, így a délutáni bronzmérkőzésbe jutott. Zsóka pedig olasz ellenfelét legyőzve az elődöntőbe jutott, ahol újabb győzelmet vívott ki a lengyel ellenfelével szemben, Zsóka az esti döntő résztvevője lett! A délutáni bronzmérkőzésen Viki sajnos nem tudta legyőzni az izraeli ellenfelét, így Koródi Viktória a Gi Női 64 kg-ban 5. lett. Az esti döntőn Zsóka sajnos alulmaradt az izraeli versenyzővel szemben, így Váradi Erzsébet a Gi Női 64 kg-ban ezüstérmes lett. Gratulálunk és köszönjük, hogy képviselték hazánkat ezen a rangos versenyen!

Váradi Erzsébet a dobogó második fokán

Rőfi Gyula és Gráner Tibor Gi Férfi 62 kg-ban versenyzett, ahol tizenegyen neveztek. Rajtuk kívül két-két izraeli, örmény és lengyel, valamint egy-egy francia, olasz, és spanyol versenyző volt a kategóriában. A sorsolás szeszélye folytán egymás ellen kezdtek, amit Rőfi Gyula nyert meg és az elődöntőbe jutott. Ott kikapott, így ő a délutáni bronzmérkőzésben folytathatta, Gráner Tibor számára pedig véget ért az Európa Bajnokság. A bronzmérkőzésen Gyula kikapott örmény ellenfelétől, így Rőfi Gyula Gi 62 kg-ban 5. lett! Gratulálunk és köszönjük, hogy képviselték hazánkat ezen a rangos versenyen!

Farkas Ferenc Gi Férfi 66 kg-ban versenyzett, ahol heten neveztek. Rajta kívül két izraeli, valamint egy-egy olasz, spanyol, román és francia versenyző volt a kategóriában. Sajnos Fecó kikapott a körmérkőzéses csoportja minden meccsén, így a számára az Európa Bajnokság véget ért és 7. helyezett lett. Köszönjük, hogy képviselte hazánkat ezen a rangos versenyen!

Tóth Zoltán és Lakatos Sándor Gi Férfi 71 kg-ban versenyzett, ahol tízen neveztek. Rajtuk kívül két-két izraeli és lengyel, valamint egy-egy olasz, francia, spanyol és san marinói versenyző volt a kategóriában. Lakatos Sándor kikapott az első fordulóban, de az őt legyőző izraeli versenyző döntőbe jutott, így Sanyi a bronzmérkőzés résztvevője lett. Tóth Zoltán legyőzte olasz és san marinói ellenfelét és a döntőbe jutásért a másik izraeli versenyzőtől kapott ki, így ő a másik bronzmérkőzés résztvevője lett. A délutáni bronzmérkőzéseken mindkét magyar versenyző győzött, így Tóth Zoltán is és Lakatos Sándor is a NoGi Férfi 71 kg-ban bronzérmes lett! Gratulálunk és köszönjük, hogy képviselték hazánkat ezen a rangos versenyen!

Tóth Zoltán és Lakatos Sándor a dobogó 3. fokán

Szabó Gyula és Gálik Máté Gi Férfi 77 kg-ban versenyzett, ahol tízen neveztek. Rajtuk kívül két-két izraeli és lengyel, valamint egy-egy olasz, francia, spanyol és moldáv versenyző volt a kategóriában. Gálik Máté kikapott az első fordulóban, és az őt legyőző izraeli versenyző nem jutott a döntőbe, így Máté számára az Európa Bajnokság véget ért. Szabó Gyula szerencsére a másik ágra került, mint a spanyol versenyző, akitől NoGi-ben kikapott. Gyula megállíthatatlanul menetelt a döntőig, előbb lengyel, majd izraeli ellenfelét legyőzve. Sajnos az esti döntőben ismét kikapott a spanyol Medina Wernertől, így Szabó Gyula a NoGi Férfi 77 kg-ban ezütérmes lett! Gratulálunk és köszönjük, hogy képviselték hazánkat ezen a rangos versenyen!

Szabó Gyula ezüstérmes

Gerényi Tamás és Süle Szilárd Gi Férfi 84 kg-ban versenyzett, ahol tízen neveztek. Rajtuk kívül két izraeli, valamint egy-egy olasz, lengyel, moldáv, spanyol, örmény, és francia versenyző volt a kategóriában. Süle Szilárd nem állt ki, Gerényi Tamás pedig kikapott az első fordulóban lengyel ellenfelétől, aki nem jutott a döntőbe, így ő sem jutott a délutáni vigaszágra és a 9. helyezett lett. Köszönjük, hogy képviselték hazánkat ezen a rangos versenyen!

Szekeres Ákos és Gacs Gergő Gi Férfi 92 kg-ban versenyzett, ahol kilencen neveztek. Rajtuk kívül két izraeli, lengyel és spanyol, valamint egy olasz versenyző volt a kategóriában. Gacs Gergő kikapott az első fordulóban izraeli ellenfelétől, aki nem jutott a döntőbe, így ő sem jutott a délutáni vigaszágra és a 8. helyezett lett. Szekeres Ákos előbb legyőzte lengyel ellenfelét, majd kikapott a másik lengyel versenyzőtől. Ellenfele a döntőbe, Ákos pedig a délutáni bronzmérkőzésbe jutott. A bronzmérkőzésen győzött az izraeli ellenféllel szemben, így Szekeres Ákos Gi 92 kg-ban bronzérmes lett! Gratulálunk és köszönjük, hogy képviselték hazánkat ezen a rangos versenyen!

Szekeres Ákos bronzérmes

Táp Ferenc Gi Férfi 100 kg-ban versenyzett, ahol heten neveztek. Rajta kívül két-két lengyel és izraeli, valamint egy-egy francia, és olasz versenyző volt a kategóriában. Ferenc a hármas körmérkőzéses csoportjában mindkét meccsét elvesztette, így a 6. helyezett lett. Köszönjük, hogy képviselték hazánkat ezen a rangos versenyen!

Kósa Péter Gi Férfi 130 kg-ban versenyzett, ahol öten neveztek. Rajta kívül két lengyel, valamint egy-egy spanyol, és görög versenyző volt a kategóriában. Görög ellenfele nem állt ki, spanyol ellenfelét pedig kopogtatta, így két győzelemmel és két vereséggel Kósa Péter Gi Férfi 130 kg-ban bronzérmes lett! Gratulálunk és köszönjük, hogy képviselte hazánkat ezen a rangos versenyen!

Kósa Péter a dobogó 3. fokán

2022 március 27-én a Gi napon a következő eredményeket érték el a magyar versenyzők:

Érmek:
Tóth Alexa Gi Női 58 kg ezüstérem
Váradi Erzsébet Gi Női 64 kg ezüstérem
Szabó Gyula Gi Férfi 77 kg ezüstérem
Tóth Anett Gi Női 53 kg bronzérem
Tóth Zoltán Gi Férfi 71 kg bronzérem
Lakatos Sándor Gi Férfi 71 kg bronzérem
Szekeres Ákos Gi Férfi 92 kg bronzérem
Kósa Péter Gi Férfi 130 kg bronzérem
Helyezések:
Kis Vénusz Gi Női 58 kg 5. hely
Koródi Viktória Gi Női 58 kg 5. hely
Rőfi Gyula Gi Férfi 62 kg 5. hely
Táp Ferenc Gi Férfi 100 kg 6. hely
Farkas Ferenc Gi Férfi 66 kg 7. hely
Gacs Gergő Gi Férfi 92 kg 8. hely
Gerényi Tamás Gi Férfi 84 kg 9. hely

A Gi nap magyar érmesei

A magyar válogatott 12 érmet és 17 pontszerző helyezést ért el a hazai rendezésű Európa Bajnokságon. Köszönjük a versenyzőknek, az edzőtársaknak, a felkészítő kluboknak, az Európa Bajnokságon a csapatvezetőknek és mindenkinek, aki hozzájárult ehhez az eredményhez. A bíróink is sikerrel vették a megmérettetést, köszönjük nekik is és Merkert Zoltán főbírónknak a felkészítésüket. Köszönjük a Magyar Birkózók Szövetségének és az UWW-nek is az együttműködést!