Az UWW Pontevedrában, Spanyolországban 2022. október 12-13-án a Kadet és Junior, 14-15-én a Felnőtt korosztálynak rendezte meg a Világbajnokságot. Magyarország 12 versenyzővel, 4 bíróval és 4 csapatvezetővel vett részt. Versenyzőink öt érmet és öt pontszerző helyezést szereztek. Részletes eredményeket, mérkőzésvideókat itt találsz.

A magyar versenyzők:

Tóth Alexa Felnőtt Női 58 kg Gi és NoGi
Molnár Benjámin Felnőtt Férfi 62 kg NoGi
Veres-Kovács Ádám Felnőtt Férfi 66 kg NoGi
Mészáros Márk Felnőtt Férfi 66 kg NoGi
Tóth Zoltán Felnőtt Férfi 71 kg Gi és NoGi
Lakatos Sándor Felnőtt Férfi 71 kg Gi és NoGi
Huszár Gábor Felnőtt Férfi 84 kg Gi
Hódi Erik Felnőtt Férfi 92 kg NoGi
Kelemen Áron Felnőtt Férfi 100 kg Gi és NoGi
Pintér AlexKadet Férfi 50 kg Gi
Farkas DoriánKadet Férfi 85 kg Gi és NoGi
Laky LeventeJunior Férfi 84 kg NoGi

Csoportkép

Kiemelt csapatvezetőnk volt Skáfár Bence. Ezen a versenyen először kimondottan ő látta el a Szövetségi Kapitány teendőket. Köszönjük a munkáját! Ez a Világbajnokság volt az első, ahol a nemzetközi minősítésű bírók szállásköltségét az UWW állta. A bíróknak csak az utazásukat kellett fizetniük. A szervezők lehetővé tették, hogy Magyarországról négy bíró vegyen részt: Merkert Zoltán, Sós György, Herle Zsolt és Berkes László. Mindannyian már korábban is bíráskodtak nemzetközi versenyen. Ezen a Világbajnokságon mind a négy nap bíráskodtak, Merkert Zoltán és Berkes László mint szőnyegelnök, Sós György és Herle Zsolt mint vezetőbíró.

A Világbajnokság bírói

2022. év elején megváltozott a grappling szakág helyzete az UWW-nél (Nemzetközi Birkózó Szövetség). Kikerült az Associated Styles Office (ASO – társult szakágak irodája, jellemzően a pankration, az övbirkózás és nemzeti birkózások különböző fajtái) kezeléséből és közvetlenül az UWW svájci központja kezeli a szabadfogással, kötöttfogással és a női birkózással együtt. Az UWW közreadta a következő öt évre (2022-2026) vonatkozó öt legfontosabb irányelvét, ezek közül az egyik a grappling kiemelt fejlesztése. Ezentúl minden grappling Világ- és kontinensbajnokság közvetlenül az UWW szervezésében lesz, összkapcsolva birkózó VB-vel vagy EB-vel, a spanyol Világbajnokság az U23-as Birkózó Világbajnokság előtti napokban volt.

Laky Levente a dobogó tetején

Október 12. Kadet és Junior korosztály NoGi nap

A NoGi napon 2 versenyzőnk lépett szőnyegre. Farkas Dorián a Fox SE versenyzője Kadet Férfi NoGi 85 kg-os kategóriában indult, ahol 5 versenyző volt, így körmérkőzés volt. Dorián négy mérkőzése során legyőzte a spanyol, a kazah és a francia ellenfelét, a romántól pedig kikapott, így 2. helyezett, ezüstérmes lett, megszerezve hazánknak az első érmet! Gratulálunk!

Laky Levente a Koko Fight Club versenyzője Junior Férfi NoGi 84 kg-os kategóriába indult, ahol 9 versenyző volt. Levente a 8 között kezdett. Kirgiz ellenfele nem állt ki, a döntőbe jutásért francia, a döntőben pedig kazah ellenfelét győzte le, így lett első helyezett, aranyérmes! Ez az első Junior világbajnoki aranyérem a Szövetség történetében. Köszönjük és gratulálunk!

Farkas Dorián NoGi ezüstérem

Október 13. Kadet és Junior korosztály Gi nap

A Gi napon szintén 2 versenyzőnk lépett szőnyegre. Pintér Alex a Koko Fight Club versenyzője Kadet Férfi Gi 50 kg-os kategóriában lépett szőnyegre, ahol 5 versenyző volt. A körmérkőzés során az egyik spanyol versenyző nem tudott kiállni. Alex a három lejátszott meccsén sajnos kikapott, így 4. helyezést ért el! Gratulálunk!

A mai napon Farkas Dorián a Fox SE versenyzője a Kadet Férfi Gi 85 kg-os kategóriában indult, ahol 5 versenyző volt, így körmérkőzés volt. Kettő versenyző a Gi napon már nem állt ki. Dorián kettő lejátszott mérkőzése közül a román versenyző ellen győzött, a franciától kikapott, így ismét 2. helyezett, ezüstérmes lett! Gratulálunk! Dorián kiváló eredménnyel debütált a Világbajnokságon, két ezüstérmet szerzett hazánknak! Köszönjük és gratulálunk!

Farkas Dorián Gi ezüstérem

Október 14. Felnőtt korosztály NoGi nap

A NoGi napon egy női és hét férfi versenyzőnk lépett szőnyegre. Tóth Alexa a Szkíta SE versenyzője Felnőtt Női NoGi 58 kg-os kategóriában indult. Alexa a legnagyobb tudással és tapasztalattal rendelkező versenyzőnk. 2017-ben Bakuban a Grappling Világbajnokságon az Ifjúságiak között, 2021-ben Ufában a Világbajnokságon a Kadetek között nyert mind Gi-ben, mind NoGi-ben aranyérmet. Idén, kihagyva a Junior korosztályt, 18 évesen már a Felnőttek között versenyzett. A budapesti Európa Bajnokságon NoGi-ben arany-, Gi-ben ezüstérmet nyert. Ilyen eredményekkel érkezett Pontevedra-ba. A kategóriájában 17 versenyző volt és éppen Alexának kellett bemérkőznie. Ez azt jelenti, hogy öt mérkőzése volt. Nagyon meggyőző fölénnyel nyert sorrendben az izraeli, kazah, német, lengyel, majd a döntőben az olasz versenyző ellen. Alexa élete első Felnőtt Világbajnokságán aranyérmes lett! Köszönjük és gratulálunk!

Tóth Alexa a dobogó tetején

Molnár Benjámin zalaegerszegi versenyző a Felnőtt Férfi NoGi 62 kg-os kategóriában versenyzett, ahol 18-an voltak. Bemérkőznie kellett, ahol legyőzte spanyol ellenfelét. A 16 között sajnos kikapott az egyik kazah versenyzőtől, aki a következő fordulóból nem jutott tovább, így nem tudta őt a vigaszágra juttatni. Benji győzelmével így is a pontszerző 8. helyet szerezte meg, gratulálunk!

A 66 kg-os súlycsoportban a 16 versenyző között két magyar is volt: Veres-Kovács Ádám és Mészáros Márk, mindketten a Fox SE versenyzői. Ádám örmény, Márk francia ellenféltől kapott ki az első fordulóban. Az ellenfelek sajnos nem jutottak a döntőbe, így Ádám a 14., Márk a 16. helyen végzett. Gratulálunk és köszönjük, hogy képviselték hazánkat!

A 71 kg-os súlycsoportban 23 versenyző között szintén két magyar volt: Lakatos Sándor a Tatami Centrum és Tóth Zoltán az Alföldi Küzdősport SE versenyzője. Mindketten a 16 között kezdtek. Zoli kikapott az első fordulóban az izraeli ellenfelétől. Sanyi legyőzte lengyel ellenfelét az első mérkőzésén, majd a másodikon ugyanattól az versenyzőtől kapott ki, mint Zoli. Sajnos az izraeli nem jutott a döntőbe, így Lakatos Sándor a 10. helyen, Tóth Zoltán a 17. helyen végzett! Gratulálunk, Sanyi pontot is szerzett a magyar csapatnak!

Magyar bírók az A szőnyegen

Hódi Erik a Dorogi Nehézatlétikai Club versenyzője a 18 fős 92 kg-os súlycsoportban versenyzett. Erik erőnyerő volt, a 16 között olasz ellenfelétől kikapott, sajnos ő sem jutott be a döntőbe. Erik a 16. helyen végzett!

Kelemen Áron a Carlson Gracie Team versenyzője a 19 fős 100 kg-os súlycsoportban versenyzett. Bemérkőzni kellett, ahol kikapott kazah ellenfelétől, aki viszont a 16 között nem jutott tovább. Áron a 14. helyen végzett! Gratulálunk és köszönjük, hogy képviselték hazánkat!

Csoportkép

Október 15. Felnőtt korosztály Gi nap

A Gi napon egy női és négy férfi versenyzőnk lépett szőnyegre. Tóth Alexa a Szkíta SE versenyzője a 16 fős Felnőtt Női Gi 58 kg-os kategóriában indult. Amerikai ellenfele nem tudott kiállni, a 8 között és 4 között a két francia versenyző ellen győzött, majd a döntőben a másik amerikai ellenfelét győzte le. Tóth Alexa Gi versenyszámban is aranyérmes lett! Két nap alatt nyolc különböző ellenfelét győzte le úgy, mintha egy teljesen más osztályban versenyezne. Fölénye minden esetben nagyon meggyőző volt, nemegyszer a teljes repertoárt bemutatta rajtuk, három esetben kopogtatta is őket. Száz Richárd edzőjével tökéletesen megértik és alkalmazzák a grappling szemléletét, Alexa játékat a progresszivitás jellemzi, melyet tökéletesen végre is hajt. Köszönjük és gratulálunk!

Tóth Alexa megnyerte a Gi versenyszámot

A tegnapi naphoz hasonlóan a 71 kg-os súlycsoportban 23 versenyző között két magyar indult: Lakatos Sándor a Tatami Centrum és Tóth Zoltán az Alföldi Küzdősport SE versenyzője. Mindketten a 16 között kezdtek. Zoli erőnyerő volt, a 16 között örmény ellenfél ellen győzött, majd az izraeli ellen kikapott, aki a döntőbe jutott, így Zoli a délutáni programba jutott. A vigaszágon győzött a német ellenféllel szemben, majd a bronzmérkőzésen ukrán ellenfele legyőzte, így lett a legeredményesebb felnőtt férfi versenyzőként Tóth Zoltán 5. helyezett! Gratulálunk! Sanyi szintén erőnyerő volt, a 16 között pedig nem állt ki az ellenfele, a 8 között viszont olasz ellenfelétől kikapott, aki sajnos nem jutott a döntőbe. Ezzel Lakatos Sándor a pontszerző 10. helyen végzett! Gratulálunk!

Tóth Zoltán győz Gi versenyszámban

Huszár Gábor a Kaiser Sportegyesület versenyzője a 17 fős 84 kg-os súlycsoportban versenyzett. Gábor erőnyerő volt, a 16 között román ellenfelétől kikapott, aki sajnos nem jutott be a döntőbe. Gábor így a 13. helyen végzett!

Kelemen Áron a Carlson Gracie Team versenyzője tegnapi naphoz hasonlóan bemérkőzött a 19 fős 100 kg-os súlycsoportban. Kikapott ugyanattól a kazah ellenfelétől, aki ismét nem jutott a döntőbe. Áron a 12. helyen végzett! Gratulálunk és köszönjük, hogy képviselték hazánkat!

Tóth Alexa győz a döntőben

A 2022 évi Grappling Világbajnokságon a következő eredményeket érték el a magyar versenyzők:

Érmek:
Tóth Alexa Felnőtt Női NoGi 58 kg aranyérem
Tóth Alexa Felnőtt Női Gi 58 kg aranyérem
Laky Levente Junior Férfi NoGi 84 kg aranyérem
Farkas Dorián Kadet Férfi NoGi 85 kg ezüstérem
Farkas Dorián Kadet Férfi Gi 85 kg ezüstérem
Pontszerző helyezések:
Pintér Alex Kadet Férfi Gi 50 kg 4. hely
Tóth Zoltán Felnőtt Férfi Gi 71 kg 5. hely
Molnár Benjámin Felnőtt Férfi NoGi 62 kg 8. hely
Lakatos Sándor Felnőtt Férfi NoGi 71 kg 10. hely
Lakatos Sándor Felnőtt Férfi Gi 71 kg 10. hely

A magyar válogatott 5 érmet és 5 pontszerző helyezést ért el a 2022 évi Grappling Világbajnokságon. Köszönjük a versenyzőknek, az edzőtársaknak, a felkészítő kluboknak, a csapatvezetőknek és mindenkinek, aki hozzájárult ehhez az eredményhez!