• A dopping alapjaiban ellentétes a sportszellemmel és a testi és mentális egészséggel.
  • Az országokon átívelő doppingellenes tevékenységet a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Szervezet) fogja össze, létrejöttét és működési szabályait példátlan méretű nemzetközi összefogás, szándék és szerződés biztosítja, aláírói földünk szinte minden országának kormánya, az UNESCO, a NOB, és szinte az összes nemzetközi sportszervezet, stb.
  • A magyarországi feladatokat, amelyek döntően felvilágosítás, oktatás, megelőzés, kisebb részben ellenőrzés és egyéb feladatok, a HUNADO, a Magyar Antidopping Csoport látja el, tevékenységét  a Sporttörvényen kívül jónéhány jogszabály szabályozza, ezeket itt találod.   A HUNADO munkatársai kifejezetten készségesek, segítő szándékkal viszonyulnak a sportolókhoz.  
  • A Magyar Grappling Szövetség elkötelezett a doppingellenes feladatainak elvégzésében, doppingmentes edzés és versenyzés megvalósulásában, különös tekintettel a fiatal, utánpótlás versenyzők megóvásában, legfőbb eszközeként az oktatást, felvilágosítást használva.   
  • A nemzetközi, nemzeti, szövetségi doppingellenes tevékenységek, és annak szabályai mind a sportolókra, mind pedig a sportszakemberekre kiterjednek.

 

 

  • A nemzeti szintű sportolónak jogszabályi kötelessége a regisztráció! Ezt itt tudod megtenni. (Az esetleges hiányzó adatokat hamarosan közzé tesszük, illetve a z.merkert@gmail.com emailen kapsz felvilágosítást.)

 

A sportoló minden esetben felelős a szervezetében talált szerekért, még akkor is, ha a tiltott szert véletlenül használta, vagy ha más adta neki azt állítva, hogy biztonságos. Ha a sportoló nem teljesen biztos egy szer összetevőiben vagy minősítésében, ne szedje be addig, amíg nem ellenőrzi a hatályos WADA Tiltólistát, (ha nem működik a link, ide kattints) vagy nem érdeklődik a nemzetközi sportszövetségnél, vagy a nemzeti doppingellenes szervezetnél (HUNADO). www.antidopping.hu

Kivonat a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzatból:

„A Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat és az azt támogató Nemzetközi Doppingellenes Program céljai a következők:

A sportolók doppingmentes sportban való részvételhez fűződő alapvető jogának védelme, és ezzel a sportolók számára az egészség, a tisztességesség és az egyenlőség előmozdítása világszerte, valamint

harmonizált, összehangolt és eredményes doppingellenes programok biztosítása nemzetközi és nemzeti szinten a dopping kiszűrésére, a használatától való visszatartásra és a megelőzésére.

A doppingellenes programok célja, hogy megőrizzék azt, ami valójában értékes a sportban. Ezt az értéket gyakran nevezik a „sport szellemének”. Ez az olimpiai eszme lényege: az emberi képességek tökéletesítésére tett erőfeszítés az egyén természetes tehetségének elkötelezett fejlesztésével. Ez a becsületes játék. A sport szelleme az emberi test, lélek és szellem megünneplése, és az alábbi, a sportban és a sport révén megtapasztalható értékekben nyilvánul meg:

·         Etika, fair play és becsületesség

·         Egészség

·         Kitűnő teljesítmény

·         Jellem és művelődés

·         Vidámság és öröm

·         Csapatmunka

·         Eltökéltség és elhivatottság

·         A szabályok és a törvény betartása

·         Önbecsülés és a többi résztvevő tisztelete

·         Bátorság

·         Közösség és szolidaritás

A dopping alapjaiban ellentétes a sportszellemmel.

A Szabályzat – annak érdekében, hogy a sportszellem erősítésével fellépjen a doppingolás ellen – minden doppingellenes szervezet számára előírja, hogy oktatási és megelőzési programokat hozzon létre és valósítson meg a sportolók számára (ideértve a fiatalokat és a sportolókat segítő személyzetet is).”

(Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat – 2015)

A magyar nemzeti doppingellenes szervezet (HUNADO) jogait és feladatait ellátó Magyar Antidopping Csoport az alábbi, 2022. január 1-jétől hatályos Doppingellenes szabályzatot fogadja el a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által kidolgozott Szabályzatminta nemzeti doppingellenes szervezetek részére című kiadvány alapján, a 2021. évi Nemzetközi doppingellenes szabályzatnak, a sportról szóló 2004. évi I. törvénynek, valamint a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló 363/2021. (VI. 28.) Korm. rendeletnek megfelelően.”