A World Combat Games, azaz a Küzdősportok Világjátéka harmadik alkalommal került megrendezésre 2023 október 20. és 30. között Szaúd-Arábia fővárosában Rijádban. Utoljára 10 évvel ezelőtt Szentpéterváron volt World Combat Games. Magyarországról három versenyző és egy bíró szerzett kvalifikációt / kapott meghívást grappling sportágban.

A magyar delegáció tagjai:
Tóth Alexa versenyző Női NoGi 58 kg
Szmolka Nikoletta versenyző Női NoGi 90 kg
Tóth Zoltán versenyző Férfi Gi 71 kg
Berkes László bíró
Kovács Gábor az MGSZ elnöke
Skáfár Bence Szövetségi Kapitány
Lakatos Sándor edző
Száz Richárd edző

Csoportkép

A Küzdősportok Világjátékán 19 sportág van jelen: aikido, birkózás, boksz, cselgáncs, grappling, ju-jitsu, karate, kendo, kick-boksz, övbirkózás, pankráció, savate, szambo, szkander, szumó, taekwondo, thai-boksz, vívás, wushu. Mindegyik sportágban kiválasztottak korlátozott számú súlycsoportot / kategóriát és meghívták a 8 legjobb sportolót 8 különböző országból. Ugyancsak figyeltek arra is, hogy minden meghívott bíró különböző országból legyen. A verseny helyszíne a Szaúdi Királyi Egyetem sportcsarnoka volt. Ezen belül öt elkülönített csarnokot alakítottak ki, párhuzamosan mentek az egyes sportágak versenyei.

A Küzdősportok Világjátéka grappling bírói

A grapplingben a lehetséges 26 felnőtt kategóriából tízet választottak ki, öt női és öt férfi súlycsoportot, a versenyszámokat tekintve 5 NoGi és 5 Gi súlycsoportot: Női Gi 53 kg, Női NoGi 58 kg, Női Gi 64 kg, Női Gi 71 kg, Női NoGi 90 kg, Férfi NoGi 66 kg, Férfi Gi 71 kg, Férfi NoGi 84 kg, Férfi NoGi 92 kg, Férfi Gi 100 kg. Mindegyik kategóriában 8, azaz összesen 80 versenyző, 40 női és 40 férfi versenyző kapott kvalifikációt 20 országból. Magyarországot három versenyzőnk képviselte. Sajnálatos módon három – a grappling sportágban magasan jegyzett – ország nem tudott részt venni a Világjátékon: Oroszország, Izrael és Lengyelország.

Megérkezett a csapat Rijádba

A teljes Világjátékon Magyarországot 18 versenyző és 4 bíró képviselte 9 sportágban. A magyar delegáció kiutazását a Nemzeti Versenysport Szövetség támogatta és szervezte. Köszönjük a támogatást! A magyar csapat a kiutazás előtt megkapta a formaruháját és fogadalomtételen vett részt. Tájékoztatást kapott továbbá a házigazda országban kívánatos viselkedésről, az ott alkalmazott speciális szabályokról. A kiemelt világverseny miatt a doppingszabályok szigorú betartására is felhívták a figyelmet. A versenyt megelőző időszakban az illetékes hatóságok mindhárom versenyzőnket ellenőrizték.

A kiutazás előtt, a fogadalomtétel után

A Női NoGi 58 kg-os kategóriában Tóth Alexa a tavalyi Világbajnokságon megszerzett aranyérmével kvalifikált. Rajta kívül egy-egy kazah, kirgiz, német, olasz, spanyol, ukrán és üzbég versenyző volt a kategóriában. Alexa olasz ellenfelével, Melissa Benedini-vel kezdett, akivel tavaly a döntőben küzdött a Világbajnokságon. Impozáns küzdelemben 11-0 pontállásnál kopogtatta ellenfelét. Az elődöntőben a német Laila Ava Felicie Ohlhoff ellen pedig 16-0-nál technikai fölénnyel ért véget a mérkőzés. A döntőben az ukrán Viktoriia Syniavina ellen 9-1-es pontozással győzött. Alexa minden mérkőzését dominálta, kétséget nem hagyva arról, hogy ma ki a legjobb ebben a kategóriában. Ezzel Alexa megszerezte Magyarország első aranyérmét és tiszteletére szólt először a magyar himnusz a Szaúdi Királyi Egyetemen.

Tóth Alexa akcióban
Dominancia, avagy egy kép többet mond minden szónál
Alexa a dobogó legfelső fokán
Csoportkép a dobogón

A Női NoGi 90 kg-os kategóriában Szmolka Nikoletta képviselte hazánkat. Magyarország ezt a kvótát egy visszalépést követően kapta meg. Rajta kívül egy-egy amerikai, iráni, kazah, német, spanyol, ukrán és üzbég versenyző volt a kategóriában. Niki az iráni Samaneh Khojasteh ellen kezdett és taktikus küzdelemben 6-1 pontállásnál karháromszöggel kopogtatta ellenfelét. Az elődöntőben a német Darina Goldin következett. Domináns küzdelemben 9-0 pontozással győzött Niki. A döntőben a spanyol Claudia Carmen Fornes Carbonne ellen szintén egyértelmű fölénnyel és 2-0 pontozással győzött. A dominanciáját jelzi, hogy a három mérkőzésen összesen egy pontot tudtak ellene szerezni (csakúgy, mint Alexa ellen). Ezzel Niki megszerezte Magyarország második aranyérmét és tiszteletére újra szólt a magyar himnusz a Szaúdi Királyi Egyetemen.

Szmolka Nikoletta akcióban
Megcsináltam, avagy egy kép többet mond minden szónál
Niki a dobogó legfelső fokán
Csoportkép a dobogón

A Férfi Gi 71 kg-os kategóriában Tóth Zoltán képviselte hazánkat. Zoli a tavaszi kvalifikációs versenyen Taskentben szerezte meg a kvalifikációt. Rajta kívül egy-egy Fülöp-szigeteki, francia, kazah, olasz, szaúdi, ukrán és üzbég versenyző volt a kategóriában. Zoli a későbbi győztes kazah Sarsen Zhetibayev ellen kezdett. A rendkívül kiegyenlített mérkőzésen sajnos a bírók az ellenfelet látták jobbnak, így Zoli a vigaszágra, a bronzmérkőzésbe került. Ott az ukrán Ivan Rasiuk volt az ellenfele. Ha lehet mondani eza mérkőzés még kiegyenlítettebb volt és pár másodperc hiányzott csak Zoli újabb pontszerzéséhez és győzelméhez. Sajnos az óra félbeszakított akcióját és így Tóth Zoltán az 5. helyezést érte el.

Tóth Zoli akcióban a negyeddöntőben
Tóth Zoli akcióban a bronzmérkőzésen
Zoli és Alexa a mérlegelésre várakoznak

Gratulálunk versenyzőinknek! Eredményük túlszárnyalta az előzetes várakozásokat! A magyar válogatott így két aranyérmet és egy ötödik helyezést szerzett. A 20 ország közül Magyarország az éremtáblázaton a 2., a ponttáblázaton a 7. helyen végzett! Köszönjük versenyzőinknek, klubjaiknak, Skáfár Bence szövetségi kapitánynak, hogy felkészültek és a Küzdősportok Világjátékán képviselték hazánkat!

Gyönyörűek, ügyesek és szerények