Tradicionális ju jitsu vonalon indult a 2009-ben Global Grappling, mint hazai fejlesztésű grappling irányzat. A kialakulásáról, ez első évekről, a filozófiájáról itt olvashatsz, a céljairól pedig itt. Röviden összefoglalva:

A Global Grappling széles körnek kíván magas szintű versenyzési lehetőséget biztosítani egy olyan egyszerű és látványos rendszerben, melyben teljes erővel lehet küzdeni, ugyanakkor minimalizálja a sérülések lehetőségét.

A Global Grappling sajátossága, hogy négy versenyszáma van, ugyanis két, az ütést és a rúgást is engedélyező versenyszáma is van. A tradicionális ju jitsu edzés- és vizsgaküzdelmeinek a hagyományos módozataiból alakultak ki: a gi és gi nélküli földharc küzdelemből a Gi Grappling és a NoGi Grappling, a pusztakezes küzdelemből a Combat Grappling, a kesztyűs küzdelemből pedig azonos néven a Kesztyűs Küzdelem. A küzdelmi módok széles körét átfogja, erre utal a Global elnevezés.

A Combat Grappling a tiszta tradicionális ju jitsu küzdelem, melyben teljes erejű ütések és rúgások engedélyezettek. Pusztakezes versenyszám Gi ruházatban, minimális védőfelszereléssel. A grappling technikák teljes tárháza alkalmazható, a ruházat felhasználható a küzdelemben. NoGi ruházatban komolyabb védőfelszerelésben küzdenek a Kesztyűs Küzdelem során. Zárt 8-14 unciás kesztyűben folyik a küzdelem, ezért a grappling technikák alkalmazása korlátozott, erre utal az, hogy nincs a versenyszám nevében a grappling szó.