A sportolóknak lehetnek olyan betegségei vagy állapotai, amelyek miatt gyógyszereket kell szedniük. Ha az a gyógyszer, amelyet a sportolónak egy betegség vagy állapot kezelésére be kell szednie, a tiltólistán  (lista) szerepel, a Terápiás Felhasználásra Vonatkozó Mentesség (TUE) felhatalmazást adhat a sportolónak a szükséges gyógyszer bevételére.

A WADA TUE szabályzatát itt találod magyar nyelven

Ezekben a bizonyos esetekben Gyógyászati célú mentesség- Terápiás Felhasználásra Vonatkozó Mentesség kérhető (TUE), erről itt olvashatsz részletesen, de a HUNADO DOPPINGELLENES SZABÁLYZATA 4.cikk 4.4 pontja is szabályozza.

A sportoló minden esetben felelős a szervezetében talált szerekért, még akkor is, ha a tiltott szert véletlenül használta, vagy ha más adta neki azt állítva, hogy biztonságos. Ha a sportoló nem teljesen biztos egy szer összetevőiben vagy minősítésében, ne szedje be addig, amíg nem ellenőrzi a hatályos WADA Tiltólistát, vagy nem érdeklődik a nemzetközi sportszövetségnél, vagy a nemzeti doppingellenes szervezetnél (HUNADO). www.antidopping.hu

Hasznos link:

https://www.wada-ama.org/en/what-we-do/science-medicine/therapeutic-use-exemptions