2021 október 27. és 30. között rendezte meg az UWW a Grappling Felnőtt Világbajnokságot Belgrádban a Belexpo Centerben. Idén először négy naposra tervezték, hogy nemzetenként és súlycsoportonként két fő vehessen részt. Az első két nap volt a Gi Grappling, az utolsó két napon pedig a NoGi Grappling versenyszám. A bronzérem mellett egy ötödik, hatodik és egy kilencedik pontszerző helyet is sikerült szerezni.

A Grappling Felnőtt Világbajnokság plakátja

A Magyar Grappling Szövetség tíz fős delegációval (hat fő válogatott versenyző, két fő csapatvezető és két fő bíró) vett részt a Felnőtt Világbajnokságon. Versenyzőinkre 11 nevezést adtunk le előzetesen (öten Gi-ben is és NoGi-ben is neveztek, egy versenyzőnk csak Gi-ben) ebből sajnos kettő nevezéstől végül sérülés miatt vissza kellett lépnünk.

A Magyar Grappling Szövetség delegációja a Világbajnokságon

A magyar csapat tagjai:
Mészáros Márk versenyző 71 kg (Gi, NoGi)
Szalay Gergő versenyző 71 kg (Gi, NoGi)
Gálik Máté versenyző 84 kg (Gi, NoGi)
Szekeres Ákos versenyző 92 kg (Gi, NoGi)
Táp Ferenc versenyző 100 kg (Gi, NoGi)
Kósa Péter versenyző 130 kg (Gi)
Kárászi Balázs csapatvezető
Szekeres Zoltán csapatvezető
Merkert Zoltán bíró
Berkes László bíró

Kósa Péter és Kárászi Balázs

Az első nap Gi-ben két versenyzővel voltunk érdekeltek.
Kósa Péter a 14 fős 130 kg-os kategóriában győzelemmel kezdett, kopogtatta kazah ellenfelét. A második fordulóban az orosz Magomedov ellen végig ment a meccs, de az ellenfél pontozással győzött. A továbbjutó Magomedov sajnos a következő fordulóban kikapott, így Peti nem jutott a vigaszágra. Ezzel a győzelemmel Kósa Péter a 6. helyet szerezte meg! Gratulálunk!
Második versenyzőnk Gálik Máté a 17 fős 84 kg-os kategóriában szerb ellenféllel kezdett, sajnos kikapott és a vigaszágra sem jutott, így a 13. helyezést szerezte meg. Gratulálunk, és köszönjük, hogy képviselte hazánkat!

Kósa Péter győz a Grappling Felnőtt Világbajnokságon

A második Gi napon négy versenyzőnk lépett szőnyegre.
Mészáros Márk és Szalay Gergő a 19 fős 71 kg-os kategóriában versenyzett, mindkettőjüket orosz ellenféllel sorsolták össze. A későbbiekben kiderült, hogy a két orosz versenyző jutott a döntőbe, ami azt jelenti, hogy bár a versenyzőink kikaptak, mindketten a délutáni vigaszágra jutottak. Ott pedig keményen helytálltak, de nem tudtak a bronzmérkőzésre bejutni. Mészáros Márk a 11. helyen, Szalay Gergő a 17. helyen végzett. Gratulálunk, és köszönjük, hogy képviselték hazánkat!

Mészáros Márk ruházatát ellenőrzi a bíró

Szekeres Ákos a szintén 19 fős 92 kg-os kategóriában versenyzett. Az első fordulóban francia ellenfelét, a második fordulóban kirgiz ellenfelét győzte le pontozással! A harmadik mérkőzése már az esti döntőbe jutásért folyt az ukrán Muzychenko ellen. Sajnos Ákos pontozással kikapott, így az esti bronzmérkőzésben folytathatta. A bronzmérkőzésen a szerb Zabunovic ellen 9-5-ös pontozással győzött, ezzel Szekeres Ákos bronzérmet szerzett! Ez a Szövetségünk történetében az első felnőtt férfi világbajnoki érem, gratulálunk Szekeres Ákosnak!

Szekeres Ákos győz francia ellenfele ellen

Táp Ferenc a 12 fős 100 kg-os kategóriában lépett szőnyegre, rögtön a súlycsoport egyik ásza, az orosz Bilarov ellen. Bilarov minden mérkőzését megnyerte és a súlycsoport világbajnoka lett, ami azt jelentette, hogy Feri az esti vigaszágra jutott. A szerencsés sorsolásnak köszönhetően az ő ágán csak a bronzmérkőzés volt a vigaszágon. Ferinek volt esélye a francia ellenfele ellen, de ujjsérülése megakadályozta a mérkőzés végig küzdésében, sőt a későbbiekben a NoGi versenyszámban sem tudott szőnyegre lépni. Ezzel az eredménnyel Táp Ferenc az 5. helyezést szerezte meg! Gratulálunk!

Táp Ferenc első mérkőzése kezdődik az orosz Bilarov ellen

A harmadik, NoGi napon egy versenyzővel voltunk érdekeltek. Gálik Máté a 21 fős 84 kg-os kategóriában lépett szőnyegre. Belorusz ellenfelét taktikus versenyzéssel pontozással győzte le. A második fordulóban az olasz Carlo Pedersoli (Piedone megszemélyesítőjének unokája) ellen pontozással kikapott, aki nem jutott be a döntőbe, így Máté sem a vigaszágra. Ezzel Máté a szintén pontszerző 9. helyet szerezte meg! Gratulálunk!

Gálik Máté győzött belorusz ellenfele ellen

A negyedik, utolsó, NoGi napon két versenyzővel voltunk érdekeltek, ugyanis Táp Ferenc mellett Szalay Gergő sem tudott kiállni a sérülése miatt. Mészáros Márk a 21 fős 71 kg-os kategóriában lépett szőnyegre. Ő is a későbbi világbajnok orosz versenyző (Alibekov) ellen kezdett, technikai fölénnyel kapott ki. Az esti vigaszágra jutott, ahol lengyel ellenfele volt, akivel végigment a mérkőzés, Márk pontozással kapott ki. Ezzel Márk a 19. helyezést érte el. Gratulálunk, és köszönjük, hogy képviselte hazánkat!
Szekeres Ákos a 20 fős 92 kg-os kategóriában az első fordulóban orosz ellenfele ellen pontozással kikapott. Sajnos ellenfele nem jutott a döntőbe, így Ákos sem a vigaszágra. Ezzel az eredménnyel Szekeres Ákos a 12. helyen végzett. Gratulálunk, és köszönjük, hogy képviselte hazánkat!

Szekeres Ákos bronzéremmel a nyakában a magyar csapat egyes tagjaival

Merkert Zoltán és Berkes László bíróként vett részt a Világbajnokság munkájában, mind a négy versenynapon dolgoztak. Sikerült új kapcsolatokat kialakítani, a meglévőket pedig elmélyíteni más nemzetek bíróival.

A Világbajnokság bírói, köztük Merkert Zoltán és Berkes László

Kiemelkedő jelentőségű ez a Világbajnokság az első felnőtt férfi éremmel. A 2016-os Minszkben megrendezett Világbajnoksághoz hasonlítható, ahol Szmolka Nikoletta aranyérmet szerzett a nők között. Az Ufa-ban a Kadett Világbajnokságon szerzett négy aranyéremmel pedig az idei évünk igazán eredményes a Világbajnokságokon történt szereplésünket tekintve.

Nemzetközi csoportkép a Gi versenyszám befejezése után